Jana Jelič je kreativní šéfkuchařka Ambiente. Rozhovor je hlavně o jídle, ale i Janině cestě z práv do profesionálních kuchyní.
Do dalšího dílu podcastu Proti Proudu přijala pozvání Jana Jelič, za svobodna Bilíková, kreativní šéfkuchařka Ambiente. Tato epizoda bude o jídle, ale než se pustíme do tohoto tématu, tak si povídáme o samotné Janě. Co znamená kreativní šéfkuchařka? Jana má na starosti vzdělávání a inspirování šéfkuchařů a šéfkuchařek – ať už skrz interakci se špičovými kuchaři ze zahraničí nebo pořádáním pop-up akcí. Cesta Jany k jídlu a kuchařině však nebyla prvoplánová. Jana je vystudovaná právnička a po dostudování školy si uvědomila, jako mnoho dalších, že ve svém oboru nenachází vnitřní zápal a vášeň. Vášeň však našla právě ve vaření – jaká byla její cesta od práv k vaření? Uslyšíte, jak se popasovala s tlakem okolí i nového prostředí zahraničních kuchyní.
Není to úplně nejznámější fakt o Proti Proudu, ale zakládal jsem podcast i s myšlenkou, že bych chtěl lidi naučit lépe vařit. Myslím, že jsem se tomuto cíli v epizodě s Janou přiblížil víc než kdy předtím. Povídáme si o tom, jak vařit zeleninu – jak ji vybírat, nakupovat, skladovat a nakonec hlavně uvařit a dochutit.
Nemluvíme o receptech, ale snažíme se sdílet několik základních procesů, které vaše vaření vystřelí na jiný level. Dozvíte se, jak správně potraviny uchovávat, jak dobře plánovat a nakupovat tak, abyste nic nevyhazovali a jak vyzrát na základní chuťové složky a dochutit jídlo s novou úrovní sofistikovanosti. Odnesete si taky recept – či princip vaření na jedno z mých oblíbených jídel – míchaná vajíčka.
S kódem protiproudu získáte 3 měsíce správy účtu zdarma.